Zapytaj o ofertę cenową!
Ekogroszek
To handlowe określenie paliwa stałego, który powstaje z węgla kamiennego albo brunatnego. W procesie produkcji jest kruszony, a następnie przesiewany przez sita, w wyniku czego otrzymywane są ziarna o frakcji 5-25 mm. W trakcie kruszenia ma miejsce płukanie, co ma na celu eliminację miału. Produkt powstaje z wysokokalorycznego węgla charakteryzującego się niską zdolnością do spiekania, czyli sklejania się brył węgla. Istotnym parametrem tego produktu jest niska zawartość siarki oraz właściwa temperatura mięknienia oraz spiekania popiołu. Stosuje się go w kotłach retortowych. Tego rodzaju piece mają bezrusztowe paleniska i spalają tylko taką ilość paliwa, która jest potrzebna do utrzymania preferowanej temperatury.
Dlaczego ekogroszek?
- Opał ekologiczny
- Wysoka kaloryczność
- Niska zawartość popiołu
- Niska zawartość siarki
- Niewielka spiekalność
- Niewielka wilgotność
Jaki ekogroszek wybrać?
Kupując ekogroszek trzeba pamiętać, że nie zawsze sama nazwa oznacza, że mamy do czynienia z produktem spełniającym standardy eko-węgla. Parametry materiału opałowego warto sprawdzić szczególnie w przypadku taniego ekogroszku. Wyższa cena produktu jest związana w wysoką wartością opałową. Co istotne, nie należy skreślać tzw. ekogroszku light, który cechuje się kalorycznością na poziomie 20-22 MJ/kg. Specjaliści podkreślają, że dobry ekogroszek (czyt. lepsze spalanie) nie we wszystkich przypadkach oznacza wysokokaloryczność. Wiele zależy od temperatury panującej na zewnątrz – na cieplejsze dni zaleca się mniej kaloryczny ekogroszek, a na mrozy wysokokaloryczny.
Na co zwrócić uwagę kupując ekogroszek?
-
1. Wartość opałowaWartość opałowa dobrej jakości ekogroszku powinna wynosić 23-25 MJ/kg i więcej. Przy czym większa kaloryczność produktu oznacza większą skłonność do spiekania.
-
2. GranulacjaGranulacja, czyli inaczej uziarnienie w przypadku ekogroszku powinno być w przedziale 10-25 mm. Wymiary te są dostosowane do kotłów z podajnikiem. Przy zakupie ekogroszku warto zwracać uwagę na granulację, bowiem nieuczciwe składy opału mieszają go np. z gorszej jakości miałem.
-
3. SpiekalnośćTen parametr ocenia zdolność ekogroszku do tworzenia tzw. spieku koksowego. Jest oznaczany literą R i powinien mieć wartość poniżej 10.
-
4. WilgotnośćAby pozbyć się zanieczyszczeń jest płukany. Pomimo osuszania produkt nie jest jednak całkowicie suchy. Maksymalna wilgotność powinna jednak wynosić 15%.
-
5. Zawartość siarkiZawartość siarki w ekogroszku nie powinna przekraczać 1%.
-
6. Zawartość popiołuZawartość popiołu powinna się mieścić w graniach 6-10%.
-
7. Forma pakowania: LuzemJest tańszy, ale traci swoje właściwości, dodatkowo może być zanieczyszczony.
-
8.Forma pakowania: WorkowanyProdukt workowany jest wybierany nie tylko ze względu na wygodę, ale i gwarancję utrzymania parametrów jakościowych.
-
9. Forma pakowania: Big-bagJest to forma opakowania tańsza od worków. Produkt jednak posiada niektóre wady towaru sprzedawanego luzem.
Ekogroszek |
Węgiel kamienny |
Miał |
|
---|---|---|---|
Rozwiązanie ekologiczne | |||
Wygoda użytkowania | |||
Niska cena materiału grzewczego | |||
Dla budynków słabo ocieplonych |
Do największych wad ogrzewania ekogroszkiem należą niemałe początkowe koszty związane z kupnem odpowiedniego kotła – retortowego. Cena ekogroszku także nie jest niska szczególnie w okresie grzewczym, dlatego warto pomyśleć o jego zakupie w okresie czerwiec-wrzesień, kiedy cena za tonę jest o nawet kilkadziesiąt procent niższa. Natomiast zaletą jest wygoda – wystarczy raz, dwa razy na tydzień uzupełnić zbiornik ekogroszkiem. Bardzo mała ilość popiołu sprawia, że czyszczenie pieca nie musi się odbywać codziennie. Najważniejszą zaletą tego rodzaju opału są względy ekologiczne – emituje niewielką ilość zanieczyszczeń
Zalety:
Ekologiczny
Wygoda użytkowania – kocioł z podajnikiem
Wydajne źródło ciepła
Dobre rozwiązanie nawet dla słabo ocieplonych domów
Mała ilość popiołu
Bardzo dobry stosunek ceny do jakości
Wady:
konieczność posiadania kotła retortowego
stosunkowo wysoka cena